Четвер, 09.05.2024, 12:57
ДПІ у Носівському районі
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 24
Форма входу
Державні органи










Головна » 2010 » Червень » 24 » Голова ДПА в Чернігівській області Валентин Осипенко: «Нам є про що звітувати громадськості»
17:37
Голова ДПА в Чернігівській області Валентин Осипенко: «Нам є про що звітувати громадськості»
Початок цього року для податкової служби Чернігівщини був по-особливому відповідальним. Адже за підсумками 2009-го ми були другими у загальноукраїнському рейтингу.
Підбиваючи підсумки перших п’яти місяців роботи, можемо відзначити, що вони були не лише напруженими, але й результативними. Щомісяця забезпечувався приріст збору платежів до бюджетів, порівняно з відповідним періодом минулого року: у січні – на 125,0 млн. грн., у лютому – на 91,4 млн. грн., у березні – на 86,4 млн. грн., у квітні – на 143,5 млн. грн., у травні – на 200 млн. грн.
За січень-травень до загального фонду Державного бюджету зібрано 1381,5 млн. грн. податків, зборів та інших обов’язкових платежів, які контролює податкова служба області. Досягнуто приросту збору податків до відповідного рівня минулого року в 1,8 рази (на 615,5 млн. грн. більше). Додаткові надходження забезпечені за рахунок акцизного збору з вітчизняних товарів, податку на додану вартість та рентних платежів.
Доходи місцевих бюджетів за п’ять місяців - 392,2 млн. грн., що на 8,3% (на 30 млн. грн.) більше рівня минулого року. Стійка тенденція збільшення надходжень – результат партнерства податкової служби і платників податків. Саме у цьому вбачаємо і найголовніший резерв. Порівняно з відповідним періодом минулого року в області збільшили сплату податків до Держбюджету 3,7 тис. суб’єктів господарювання на 682,6 млн. грн., у тому числі 1,6 тис. платників - сплату ПДВ на 147,2 млн. грн. та податку на прибуток – на 61 млн. грн.
Один з критеріїв оцінки ефективності нашої роботи - збільшення показника добровільної сплати податків. За 2009 рік він становив 98 відсотків загальнообласного збору платежів до бюджету, і на цьому рівні утримується за підсумками п’яти місяців нинішнього року. Ми вдячні сумлінним платникам податків і використовуємо будь-яку нагоду, щоб про це їм сказати.
Особлива увага – платникам, які відносяться до категорії «великих», адже саме від них залежить збільшення надходжень до бюджету. За 5 місяців п.р. до бюджетів усіх рівнів великі платники сплатили 864,9 млн. грн. податків і зборів, у тому числі до Державного бюджету – 837,9 млн.грн., до місцевого – 27,0 млн. грн.
Найбільше наповнили Держбюджет підприємства промисловості. Домінуючими, як і в попередні роки, залишаються добувна і харчова (в т.ч. тютюнова) промисловості. Зокрема, харчова галузь наростила збір платежів за 5 місяців п.р., порівняно з відповідним періодом минулого року, вдвічі (на 467,3 млн.грн.), добувна – у 1,7 рази ( на 138,3 млн.грн.). Вагомий внесок у наповнення бюджету - АТ «Тютюнова компанія «В.А.Т. – Прилуки»: надходження до державного бюджету збільшилися в 2,3 рази.
На території області працюють підприємства, продукція яких відома й за межами України. Приміром, ВАТ "Корюківська фабрика технічних паперів" - виробник високоякісних шпалер - цього року майже вдвічі збільшило сплату податків.
Варто зазначити, що все відчутніше поповнюють бюджет торгівля та громадське харчування. Близько шести тисяч суб’єктів підприємницької діяльності-юридичних осіб за п’ять місяців сплатили до Державного бюджету на 14,4 відсотки (5,3 млн.грн.) більше минулорічного показника. Але при забезпеченні галуззю приросту надходжень, тут є ще над чим працювати і податковій службі.
Порівняльний аналіз валових доходів та витрат вражає "майстерністю" деяких платників зводити до нуля мільйонні обороти. На жаль, є й випадки, коли проводяться господарські та фінансові операції з ризиковими підприємствами - такими, що не знаходяться за місцем реєстрації, перебувають у розшуку, є банкрутами тощо. Ці факти у нас - на особливому контролі.
Загалом аналітична робота допомагає не лише виявляти проблемні напрямки, але й визначати пріоритети, які стають резервами у наповненні бюджетів. Відкритість перед громадськістю – також один з наших пріоритетів. До цього спонукає і соціальна значимість роботи податкової служби. Підзвітність перед суспільством та прозорість – це не лише задекларовані нами принципи, це - важливі елементи повсякденної роботи. А допомагають нам у цьому громадські об’єднання. Найактивніші помічники і партнери – громадська рада та Асоціація платників податків. У цій співпраці дуже важливо встановити баланс інтересів, щоб рівновага утримувалася як за рахунок принциповості, так і неупередженості. І нам вдалося цього досягти. Тож ці громадські організації ми не лише інформуємо про стан справ з наповненням бюджетів, але і залучаємо до вирішення проблемних питань і навіть розв’язання конфліктних ситуацій. Для нас важлива їхня позиція, яка, звісно, в межах законодавства має захищати інтереси і платника податків, і держави.
Голова Чернігівського відділення Асоціації платників податків України Михайло Назаренко - член колегії ДПА в області, бере участь у кожному її засіданні. Тож від Асоціації платників у нас немає секретів.
Всі актуальні питання виносимо на розгляд засідань громадських рад. Їх учасники - промисловці, підприємці, представники Асоціації роботодавців та інших громадських організацій. Ми не уникаємо принципового обговорення наболілих проблем, адже це шлях до їх вирішення.
До речі, як і ми, податківці, члени громадської ради дбають про виховання податкової культури у майбутніх платників податків. Приміром, і цього року активно долучилися до проведення Всеукраїнського конкурсу дитячої творчості «Податки очима дітей». Це питання навіть внесли до порядку денного засідання громадської ради. Оглянувши виставку робіт, які надійшли для оцінки на обласному рівні, члени громадської ради одностайно виявили бажання взяти участь у нагородженні переможців.
Кожне засідання громадської ради ми відкриваємо звітом про підсумки роботи. Нам є про що звітувати перед громадськістю. Адже за основними рейтинговими показниками податкова служба Чернігівщини і цього року посідає місця у першій п’ятірці. За підсумками квітня ДПА в Чернігівській області – третя серед Державних податкових адміністрацій України.
Отже, нам є про що звітувати громадськості. З нагоди 20-річчя Державної податкової служби України та професійного свята я хочу побажати своїм колегам успіхів, міцного здоров’я, благополуччя та плідної праці на благо держави і народу.
 
Голова ДПА в Чернігівській області Валентин Осипенко
Переглядів: 765 | Додав: SirKo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Корисні посилання





















Операція бюджет





Copyright MyCorp © 2024Безкоштовний хостинг uCoz