Середа, 24.04.2024, 22:10
ДПІ у Носівському районі
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 24
Форма входу
Державні органи










Головна » 2011 » Червень » 6 » З історії святкування Дня Європи
01:08
З історії святкування Дня Європи
Сьогодні День Європи вважається символом миру та єднання. Це той день, коли всі європейці віддають шану своїм спільним цінностям. 9 травня 1950 р міністр закордонних справ Франції Робер Шуман виголосив план виходу Європи з повоєнної кризи (Декларація Шумана). Першим кроком на шляху до практичної реалізації ідеї створення єдиної Європи він запропонував об'єднання вугільної та сталеливарної промисловості, що привело до появи 16 липня 1952 року першої з трьох європейських інституцій, на основі яких створено Європейський Союз, - Європейського Співтовариства вугілля та сталі. 

Рішення щодо відзначення Дня Європи було прийнято у 1985 році на самміті ЄС у Мілані. Відтоді це свято відзначається кожного року 9 травня. На сьогодні День Європи поряд з єдиною європейською валютою євро, синім прапором, на якому зображено коло золотих зірок, та гімном є політичним символом та атрибутом Європейського Союзу. Відповідно до статті 61 Регламенту ЄК 9 травня є одним із 17 святкових днів в ЄС і вихідним для співробітників європейських інституцій. Головною метою святкових заходів у рамках відзначення Дня Європи в країнах ЄС є поширення ідеї європейської ідентичності серед громадян Європейського Союзу, утвердження спільних європейських цінностей. Святкові заходи з нагоди Дня Європи в країнах-членах у попередні роки (1985-1998) мали переважно культурно-мистецьку спрямованість. Частина коштів на проведення художньо-мистецьких заходів для святкування Дня Європи виділялася в рамках програми ЄК Калейдоскоп (існувала до 1998 року). З 1997-98 роках до святкування Дня Європи залучилися країни-кандидати на членство в ЄС. У цих країнах святкові заходи, які проходять у рамках Дня Європи , вже мають певне політичне забарвлення і спрямовані на формування громадської думки стосовно підтримки державної політики вступу до Європейського Союзу. Державні органи влади, громадські та неурядові організації надають сприяння у проведенні Дня Європи. Відзначення Дня Європи в Україні - це важливий крок у зміцненні само- ідентифікації України як європейської держави, причетної до традицій і цінностей Європи. Свято було встановлено в Україні, враховуючи стратегічний курс України на європейську інтеграцію згідно з Указом Президента України від 19 квітня 2003 р. № 339/2003. Цього року святкування Дня Європи (третя субота травня) припало на 21 травня - саме цього дня громади міст, сіл та селищ провели загальноєвропейське свято. Державною цільовою програмою інформування громадськості з питань європейської інтеграції на 2008-2011 роки передбачено два основних типи заходів на відзначення Дня Європи - громадські слухання зі звітуванням влади про наближення до європейських стандартів та масові заходи у центрах міст.

Головною метою відзначення в Україні Дня Європи є формування позитивної громадської думки щодо євроінтеграційного курсу України; ознайомлення якомога ширшого кола громадськості з європейськими цінностями та традиціями; популяризація загальноєвропейського культурного надбання серед громадськості, зокрема, молоді; залучення населення різних регіонів України до діяльності, пов'язаної з інтеграцією країни до ЄС. День Європи - це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що грунтується на спільних цінностях та інтересах.

Ніжинська ОДПІ
Переглядів: 612 | Додав: держслужбовець | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Червень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Архів записів
Корисні посилання





















Операція бюджет





Copyright MyCorp © 2024Безкоштовний хостинг uCoz