Четвер, 28.03.2024, 16:21
ДПІ у Носівському районі
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 24
Форма входу
Державні органи










Головна » 2010 » Грудень » 20 » Єдиний податок для підприємця: основні аспекти
16:33
Єдиний податок для підприємця: основні аспекти

 

Податковий кодекс України від 02.12.2010р. №2755-VІ вступає в дію з 1 січня 2011 року. Варто звернути увагу на те, що підрозділом 8 розділу XX Перехідних положень вищевказаного документа передбачено, що з 1 січня 2011 року до внесення змін до розділу XIV Податкового кодексу України в частині оподаткування суб’єктів малого підприємництва Указ Президента України від 03.07.1998 року №727 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва" (з наступними змінами) застосовуються з урахуванням таких особливостей:

- платники єдиного податку не є платниками таких податків і зборів, визначених Податковим кодексом України:

а) податок на прибуток підприємств;

б) податок на доходи фізичних осіб (для фізичних осіб підприємців);

в) податок на додану вартість з операцій з постачання товарів та послуг, місце надання яких розташоване на митній території України, за винятком податку на додану вартість, що сплачується юридичними особами, які обрали ставку оподаткування 6 відсотків;

г) земельний податок, крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються для ведення підприємницької діяльності;

ґ) плата за користування надрами;

д) збір за спеціальне використання води;

е) збір за спеціальне використання лісових ресурсів;

є) збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності;

- єдиний податок сплачується на рахунок відповідного бюджету, при цьому розподіл коштів єдиного податку на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та/або до Пенсійного фонду України Державним казначейством України не здійснюється.

Отож, основними аспектами перебування на спрощеній системі для громадян - суб’єктів малого підприємництва є:

1. Кількість найманих осіб не більше 10 (включаючи членів сім’ї) та обсяг виручки від реалізації продукції, товарів (робіт, послуг) за календарний рік не повинен перевищувати 500 тис. гривень.

2. Такі фізичні особи мають право самостійно обрати спосіб оподаткування доходів за єдиним податком шляхом отримання Свідоцтва про сплату єдиного податку. Свідоцтво видається на зазначений в заяві термін, але в межах календарного року.

3. Щомісячна сплата єдиного податку його сплата здійснюється не пізніше 20-го числа місяця, що передує звітному.

4. Ставки єдиного податку для суб’єктів малого підприємництва-фізичних осіб встановлюються місцевими радами за місцем їх державної реєстрації у фіксованому розмірі залежно від виду діяльності в межах від 20 до 200 грн. на місяць для самостійного здійснення підприємницької діяльності і не залежать від розміру отриманого чистого доходу (у разі використання платником єдиного податку найманої праці, включаючи членів їх сімей, розмір єдиного податку для таких платників збільшується на 50 відсотків за кожну особу).

5. Якщо фізична особа-суб’єкт малого підприємництва здійснює кілька видів підприємницької діяльності, для яких встановлено різні ставки єдиного податку, вона придбаває одне Свідоцтво і сплачує єдиний податок за більшою ставкою за цими видами діяльності.

6. Протягом року для платника єдиного податку встановлюються звітні періоди, що дорівнюють кварталу, після закінчення якого протягом 5 днів платник єдиного податку подає до органу державної податкової служби за місцем своєї державної реєстрації звіт.

7. Для визначення результатів власної підприємницької діяльності ведуть книгу обліку доходів та витрат (ф. № 10), в якій обов’язковому заповненню підлягають графи "період обліку”, "витрати на виробництво продукції”, "сума виручки (доходу)”, "чистий дохід”.

8. Рішення про перехід на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності може бути прийнято на більше одного разу за календарний рік.

9. Свідоцтво та довідки є документами суворої звітності, повинні знаходитися на робочому місці платника єдиного податку (найманого працівника, включаючи членів його сім’ї) і не можуть передаватися іншим особам, крім зазначених у них, та пред’являються працівникам контролюючих органів, які мають відповідні повноваження на здійснення перевірки. Свідоцтво та довідки дійсні за наявності документа, що посвідчує особу.

 

Переглядів: 450 | Додав: SirKo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Грудень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Корисні посилання





















Операція бюджет





Copyright MyCorp © 2024Безкоштовний хостинг uCoz