Четвер, 25.04.2024, 17:18
ДПІ у Носівському районі
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 24
Форма входу
Державні органи










Головна » 2011 » Січень » 24 » Скільки і які податки будемо платити за Новим податковим кодексом
10:58
Скільки і які податки будемо платити за Новим податковим кодексом

Новий Податковий кодекс набуває чинності із 1 січня 2011 року. Але окремі його статті розтягнуті у часі на різні терміни аж до 2020 року. Якби всі зміни вступили в силу одночасно, виникла би величезна діра в бюджеті, яку неможливо було б перекрити. Я розповім про основні зміни, які будуть застосовані вже найближчим часом,

 

Зниження податкових ставок

Найсуттєвішими змінами нового Податкового кодексу є зниження податкових ставок. Вже з 1 квітня 2011 року ставка податку на прибуток змінюється з 25% до 23%. Потім вона буде щорічно поступово знижуватися - поки не дійде до рівня 16% (у 2014 році).

У 2014 році до 17% знизиться ставка податку на додану вартість.

 

Податок з доходів фізичних осіб

Вводиться диференційована шкала оподаткування. Для людей, у яких сума доходу не перевищує 10 мінімальних зарплат (наступного року це буде близько 9000 грн.)  податок з доходів фіз. осіб буде залишатися на рівні 15%. А для тих, у кого сума доходу буде перевищувати 10 мінімальних зарплат сума перевищення буде оподатковуватися за ставкою 17%.

 

Спрощена система оподаткування

Найбільше критики викликали статті кодексу, які стосувалися платників єдиного податку. Після мітингів і протестів, були прийняті зміни до законопроекту. Поки що „єдинщики” будуть працювати, використовуючи нині діючу систему спрощеного оподаткування. Платити єдиний податок матимуть право ті підприємці, фізичні особи, дохід яких не перевищує 500 тисяч гривень в рік, і вони мають не більше 10-ти найманих працівників одночасно. Щодо юридичних осіб, то право перебувати на спрощеній системі оподаткування для них зберігається за умови використання 50 найманих працівників та загального доходу в межах 1 мільйон гривень на рік.

При цьому суб’єкти, які працювали на спрощеній системі раніше, не несли покарання за порушення терміну сплати. Тепер така відповідальність вводиться, у розмірі 50% від свого податку.

 

У новому кодексі є ще такі суттєві зміни:

1. З 1 січня 2011 року фізичні особи платники єдиного податку, які ще були зареєстровані платниками податку на додану вартість, втрачають право використовувати дві системи оподаткування. І вони мають зробити вибір: або сплата на загальних засадах, або спрощена система. Але якщо вони обирають друге, то повинні знати, що з 1 січня їх свідоцтво платника ПДВ буде анульовано і вони позбавляються права виписувати податкові накладні. Звичайно не виключено, що деякі підприємці не здадуть свідоцтво і будуть продовжувати виписувати накладні. Тоді неприємна ситуація виникає для контрагента, тобто для тієї особи, яка має ділові стосунки з цим платником. Такі податкові накладні після 1 січня будуть вважатися недійсними.

 

2. В податковому кодексі з 1 квітня 2011 року набуває чинності стаття, яка передбачає неможливість формувати склад валових витрат по тих витратах, які понесе підприємство, купуючи матеріальні цінності або послуги у платника єдиного податку–фізичної особи. Тобто, якщо ви купуєте товари та послуги у „єдинщика”, не маєте права вносити це у валові витрати. Робити ви це можете тільки за рахунок прибутку.

Така норма виникла для того, щоб змусити тих підприємців, які маскувати своїх працівників під „єдинциків”, оформлюючи з ними відповідний договір,  взяти нарешті їх офіційно на роботу.

Але є певний перелік послуг, наприклад, у сфері інформатизації, яких ці зміни не стосуються.  Існує відповідний КВЕД (класифікація видів економічної діяльності), тобто список, які саме види послуг входять у цей перелік. З ним можна ознайомитися на офіційному сайті ДПАУ.

 

Переглядів: 511 | Додав: SirKo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Корисні посилання





















Операція бюджет





Copyright MyCorp © 2024Безкоштовний хостинг uCoz