Четвер, 28.03.2024, 21:12
ДПІ у Носівському районі
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 24
Форма входу
Державні органи










Головна » 2012 » Квітень » 12 » засідання круглого столу
13:38
засідання круглого столу

Щоб автоматичне відшкодування ПДВ

стало правилом, а не винятком

Рік тому згідно з Податковим кодексом було запроваджено автоматичну систему відшкодування податку на додану вартість. Про переваги такого нововведення, перший досвід платників Чернігівщини та перспективи автоматичного відшкодування ПДВ йшлося під час засідання «круглого столу», який відбувся в Державній податковій службі у Чернігівській області.

До розмови були запрошені керівники та бухгалтери підприємств, які одержують відшкодування ПДВ в автоматичному режимі, а також тих, які не відповідають лише кільком критеріям і можуть найближчим часом претендувати на автоматичне відшкодування. Були присутні й керівники бюджетоформуючих підприємств та представники громадських організацій.

Голова ДПС у Чернігівській області Валентин Осипенко наголосив, що відшкодування ПДВ в автоматичному режимі – це важливий крок у зміцненні партнерських стосунків з платниками, адже податкова служба дедалі частіше відмовляється від втручання у роботу сумлінних платників. Створено систему дистанційного моніторингу, завдяки якій суб’єкти тіньової економіки вираховуються аналітичним методом.

З початку минулого року лише два підприємства Чернігівщини мали право на автоматичне відшкодування ПДВ на загальну суму 4,5 млн.грн. - ТОВ «Новофіл» та АТ «Носівське ХПП».

Торік в області на рахунки платників відшкодовано 267,9 млн.грн., в т.ч. в автоматичному режимі - 131,9 млн.грн. або 49%, а вже  в нинішньому році критеріям автоматичного відшкодування відповідають чотири підприємства на суму відшкодування щомісяця в розмірі 10 млн.грн. Це - ПАТ "Слов'янськi шпалери - КФТП", ПАТ "Ніжинський жиркомбінат”, ТОВ "Новофіл” та ППТП "Джі-ен-ел”. З початку року відшкодовано 85,5 млн.грн., в т.ч. в автоматичному режимі - 35,2 тис.грн.

Найпоширеніший критерій, якому не відповідають підприємства Чернігівщини, щоб отримати відшкодування ПДВ в автоматичному режимі, – рівень заробітної плати. Середня зарплата протягом року має у 2,5 раза перевищувати мінімально встановлений законодавством рівень.

Перший заступник начальника управління податкової міліції Сергій Кузнєцов розповів про ризикові категорії платників, які можуть створити проблеми при формуванні податкового кредиту з ПДВ, а отже й при відшкодуванні цього податку з бюджету. Він також навів приклади використання злочинних схем при відшкодуванні ПДВ.

Під час «круглого столу» йшлося також про законодавчі нюанси автоматичного відшкодування ПДВ. Присутні обмінювалися досвідом роботи та порушували проблемні питання й одержували на них відповіді.

Приміром, продукція ПАТ "Слов'янськi шпалери - КФТП" відома у країнах СНД, Прибалтики та Європи – за минулий рік експорт у загальних обсягах склав 75 відсотків. Підприємство відноситься до категорії великих платників, сплата до державного бюджету складає 78 відсотків у загальних обсягах надходжень району. ПАТ "Слов'янськi шпалери - КФТП"  забезпечує робочими місцями 17 відсотків працездатного населення Корюківки.  З минулого року підприємство користується правом автоматичного бюджетного відшкодування. Головний бухгалтер Ірина Кугук зазначила, що всі 96 мільйонів гривень відшкодовані в автоматичному режимі вчасно. Переваги очевидні, оскільки нині проводиться лише камеральна перевірка.

ПАТ «Чернігівська швейна фабрика «Елегант», працює на давальницькій сировині і експортує свої послуги, які становлять 99 відсотків у загальних обсягах. Як і більшість платників, не може автоматично отримувати відшкодовування ПДВ через низький рівень заробітної плати Директор Станіслав Дубінін повідомив, що це залежить від замовників із Європи. Але вони будуть докладати зусиль, щоб мати право на автоматичне відшкодування.

Виробник продуктів борошно-круп’яної промисловості ППТП "Джі-ен-ел” працює на вітчизняному ринку майже 20 років. Директор Людмила Логінова вважає, що автоматичне відшкодування ПДВ стимулює бізнес і є прогресивним досягненням податкового законодавства. З жовтня минулого року їхньому підприємству відшкодовують ПДВ в автоматичному режимі. Найскладніше було досягти відповідності критерію щодо відсутності розбіжностей між заявленою до відшкодування сумою податкового кредиту з ПДВ та задекларованими зобов’язаннями контрагентів.

 Голова ДПС у області Валентин Осипенко повідомив, що в Україні щомісячно отримують автоматичне відшкодування близько 300 підприємств на загальну суму 2,1 млрд.грн. Податківці зацікавлені, щоб таких платників було більше і на Чернігівщини, тому й організували зустріч «за круглим столом».

Переглядів: 589 | Додав: держслужбовець | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Корисні посилання





















Операція бюджет





Copyright MyCorp © 2024Безкоштовний хостинг uCoz