Субота, 20.04.2024, 01:56
ДПІ у Носівському районі
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 24
Форма входу
Державні органи










Головна » 2011 » Січень » 17 » застосування спрощеної системи оподаткування суб‘єктами малого підприємництва – юридичними особами
18:06
застосування спрощеної системи оподаткування суб‘єктами малого підприємництва – юридичними особами


29.12.2010   29263/7/15-0117

 

Державні    податкові    адміністрації

в    Автономній    Республіці    Крим,

областях, містах  Києві і Севастополі

 

Про надання роз‘яснення

 

У зв‘язку з прийняттям Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755 Державна податкова адміністрація України надає роз‘яснення щодо окремих питань застосування спрощеної системи оподаткування суб‘єктами малого підприємництва – юридичними особами.

Податковим кодексом України збережено спрощену систему оподаткування для суб‘єктів малого підприємництва – юридичних осіб.

Так, підрозділом 8 Розділу XX Податкового кодексу України дія Указу Президента України від 3 липня 1998 року № 727 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва" (в редакції Указу від 28.06.1999 № 746/99) (далі – Указ) продовжена до внесення змін до розділу XIV Податкового кодексу України в частині оподаткування суб’єктів малого підприємництва.

 Відповідно до ст. 4 Указу суб’єкти підприємницької діяльності - юридичні особи сплачують єдиний податок щомісяця не пізніше 20 числа наступного місяця. Відділення Держказначейства України наступного дня після надходження коштів перераховують суми єдиного податку у таких розмірах:

до Державного бюджету України - 20 відсотків;

до місцевого бюджету - 23 відсотки;

до Пенсійного фонду України - 42 відсотки;

на обов'язкове соціальне страхування - 15 відсотків (у тому числі до Державного фонду сприяння зайнятості населення - 4 відсотки) для відшкодування витрат, які здійснюються відповідно до законодавства у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, а також витрат, зумовлених народженням та похованням.

Проте, статтею 10 розділу І Податкового кодексу єдиний податок віднесено до  місцевих податків, тому у подальшому розподіл єдиного податку, сплаченого до бюджету юридичними особами, між Державним та місцевими бюджетами не здійснюватиметься, а перераховуватиметься до місцевих бюджетів.

Підрозділом 8 глави ХХ ПКУ також встановлено, що єдиний податок сплачується на рахунок відповідного бюджету в розмірі частини єдиного податку, що підлягає перерахуванню до  бюджетів відповідно до норм Указу (крім єдиного податку, який сплачується у січні 2011 року за останній звітний (податковий) період 2010 року). При цьому розподіл коштів єдиного податку на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та/або до Пенсійного фонду України Державним казначейством України не здійснюється;

Нарахування, обчислення та сплата єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування здійснюються суб’єктами малого підприємництва, які сплачують єдиний податок відповідно до Указу у порядку, визначеному Законом України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування".

Таким чином, задекларовані в Розрахунку сплати єдиного податку суб‘єктом малого підприємництва – юридичною особою (далі - Розрахунок) за звітні періоди 2011 року суми єдиного податку сплачуються платниками  до місцевих бюджетів у розмірі 43 відсотка від загальної нарахованої суми, а єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування – на окремий рахунок, відкритий Державним казначейством України у порядку, визначеному Законом України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування".

Водночас, пунктом 4 Підрозділу 8 Розділу XX Податкового кодексу України передбачено, що зарахування до бюджетів та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування (у тому числі пенсійного страхування) єдиного податку, який сплачується у січні 2011 року за останній звітний (податковий) період 2010 року, здійснюється у порядку та на умовах, які діяли до 1 січня 2011 року.

Враховуючи наведене, суми єдиного податку, задекларовані в Розрахунку за ІV квартал 2010 року сплачуються не пізніше 20 січня 2011 року у повному обсязі на окремий рахунок відділень Державного казначейства України. Відділення Державного казначейства України, відповідно до вказаної норми Податкового кодексу України зобов‘язані здійснити розподіл отриманих коштів на умовах діючого Указу.

Державна  податкова адміністрація України  зобов’язує довести зазначене до відома органів державної податкової служби всіх рівнів та платників єдиного податку – юридичних осіб.

 

 

 

Заступник Голови                                                                      О.М.Любченко

 

Переглядів: 401 | Додав: SirKo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Корисні посилання





















Операція бюджет





Copyright MyCorp © 2024Безкоштовний хостинг uCoz