Субота, 20.04.2024, 16:27
ДПІ у Носівському районі
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 24
Форма входу
Державні органи










Головна » 2010 » Квітень » 27 » Щоб податки сплачували із задоволенням
12:59
Щоб податки сплачували із задоволенням
Змінивши стратегію відносин з громадськістю, Державна податкова служба взяла орієнтир на зміцнення партнерських стосунків. Її гасло - «Податкова для платників податків, а не платники - для податкової». Адже платник податків – це клієнт, який потребує поважного ставлення та якісного обслуговування.
Порозуміння між тими, хто контролює нарахування та сплату податків, та тими, хто їх чесно сплачує, - важлива передумова ефективної діяльності, спрямованої на спільне з платниками завдання: наповнювати бюджет і сприяти розвитку економіки держави, а отже і покращувати добробут співвітчизників. Тож дуже важливо вийти на такий рівень довіри, коли податки будуть сплачуватися добровільно і сумлінно.
Особлива увага – платникам, які відносяться до категорії «великих», адже саме від них значною мірою залежить збільшення надходжень до бюджету. Це було наголошено і під час наради, яка у квітні відбулася в ДПА України. Зокрема, поліпшення адміністрування податків великих платників - визначено, як один із основних резервів наповнення бюджету.
На виконання пункту 23 Національного плану дій з поліпшення адміністрування податків, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 22.10.09 № 1217-р, наказом ДПА України від 22.02.10 № 99 „Про затвердження Змін до Порядку обліку платників податків, зборів (обов’язкових платежів)”, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 10.03.10 за № 209/17504, визначено критерії відбору платників податків до категорії „великих”.
З метою удосконалення податкового супроводження великих платників податків, проведення цілеспрямованої роботи, направленої на поліпшення адміністрування податків, зборів (обов’язкових платежів), підвищення рівня добровільної сплати, налагодження партнерських відносин із платниками податків та відповідно до рекомендацій Міжнародного валютного фонду щодо впровадження позитивного світового досвіду роботи з великими платниками податків затверджено Реєстр великих платників податків України на 2010 рік.
До цього переліку платників увійшли 18 великих платників області (вони затверджені наказом ДПА в області від 22.03.2010 р. № 157), що мають значні обсяги валових доходів та продажу, а також на них задіяна немала кількість працівників. За рахунок даних платників формується майже 60 відсотків загальнообласних надходжень до бюджету.
Проте, внаслідок специфіки діяльності, різних норм оподаткування, приналежності до різних галузей економіки та наявності інших різноманітних факторів, - різниця в сплаті ними податків до бюджету дуже суттєва.
Зважаючи на те, що на території області зареєстровано підприємство, яке є виробником підакцизної продукції – тютюнових виробів – АТ Тютюнова компанія «В.А.Т. – Прилуки», а акцизний збір, який сплачує підприємство займає найбільшу питому вагу серед всіх інших податків, - підприємство по сплаті платежів до бюджету є незмінним лідером серед всіх інших платників області, в т.ч. і серед категорії «великих». За 2009 рік ним сформовано 52 відсотки загальнообласного обсягу збору по платежах державного бюджету, у січні-березні поточного року – 54 відсотки.
Вагомим є внесок в наповненні бюджету і ВАТ ЕК «Чернігівобленерго» - 1,9 відс. за 2009 рік та 1,3 відс. – за І квартал п.р. та ВАТ «Корюківська фабрика технічних паперів» - на рівні 1 відсотка.
Дещо нижчим – ДП «Чернігівський облавтодор» (0,4 відс. – за 2009 рік, 0,3 відс. – за І квартал 2010р.), ВАТ «Чернігівгаз» (0,3 відс. – за 2009 рік, 0,5 відс. – за І квартал 2010 року). Внесок решти великих платників у наповнення бюджету мав би бути значно вищим. Позитивним фактором є те, що 3 платники з категорії великих забезпечили за підсумками 2009 року податкову віддачу з податку на прибуток на рівні, вищому ніж середньогалузева по всіх великих платниках України. Йдеться про ВАТ «Корюківська фабрика технічних паперів», ВАТ ЕК «Чернігівобленерго» та ВАТ «Базис».
Також за результатами січня-лютого сім платників з категорії «великих» мали з податку на додану вартість рівень податкової віддачі, вищий за середньогалузевий по Україні. До речі, всі великі платники подають звітність в електронному вигляді.
Водночас є і проблеми. Деякі великі платники мають борги перед бюджетом, декларують мізерні податкові зобов’язання, співпрацюють з ризиковими підприємствами, формують податковий кредит за рахунок податкових накладних, виписаних у минулих періодах, застосовують схеми мінімізації податкових зобов’язань тощо. Такі підприємства знаходяться під особливим контролем. Зусилля податкових органів направлені на те, щоб завчасно виявляти та сприяти виведенню великих платників податків зі схем мінімізації податкових зобов’язань, недопущення використання ними у фінансово-господарській діяльності підприємств групи ризику (транзитних, фіктивних, так званих „податкових ям”). Всі ці заходи спрямовані на покращення розрахунків з бюджетом.
Загалом робота податкової служби області направлена на зміцнення партнерських стосунків на засадах прозорості та поліпшення якості податкового супроводження і обслуговування великих платників, а саме:
- застосовується індивідуальний підхід до кожного із великих платників податків, за кожним із них закріплено досвідчених спеціалістів за напрямами адміністрування податків;
- надається перевага першочерговості щодо надання роз’яснень за запитами, довідок, консультацій у телефонному режимі та через мережу Інтернет, звірки розрахунків із бюджетом тощо.
Податківці і надалі докладатимуть зусиль, щоб створити нашим партнерам – платникам податків, такі умови для розвитку власної справи, за яких вони добровільно сплачуватимуть податки. І робитимуть це із задоволенням.
 
 
Надія Кряж, начальник відділу економічного аналізу ДПА в Чернігівській області.
Переглядів: 492 | Додав: SirKo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Корисні посилання





















Операція бюджет





Copyright MyCorp © 2024Безкоштовний хостинг uCoz